onsdag 5 maj 2010

Vem ger lägst bolåneräntor?

bolåneräntor
När du behöver låna är det främst två saker du behöver tänka på - rörlig eller fast bolåneränta. Tyvärr finns inget facit på vad som blir bäst men på längre sikt brukar man betala mindre för den rörliga räntan. Väljer du fast ränta betalar du en slags försäkringspremie till banken. Banken garanterar dig att betala en viss ränta även om Riksbanken höjer räntenivån. För att kunna garantera det och även tjäna pengar lägger banken på extra.

Ett vanligt råd är att om du har råd att betala 6 % ränta så har du marginal och det lönar sig att ha rörlig ränta. Har du mindre marginaler och kanske vill slippa oroa dig för en ränteuppgång är det säkrast att välja fast bolåneränta.

En mellan väg är att dela upp lånet i en rörlig och en fast del, där den fasta med fördel delas upp i delar med olika bindningstid.



Exempel på hur man delar upp lånet i olika bolåneräntor:
250 000 kronor rörlig ränta
250 000 kronor 2 års bindningstid
500 000 kronor 4 års bindningstid


När du tänkt igenom hur du vill lägga upp dina bolåneräntor återstår att välja bank. Den viktigaste faktorn är priset. Jämför bankerna noga, det kan skilja en hel del mellan bankernas bolåneräntor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar